کمپرسور هوا چیست؟ موارد کاربرد، نکات خرید
کمپرسور هوا که به آن کمپرسور باد نیز گفته میشود یکی از دستگاههای بسیار مهم و ضروری برای فعالیت کارخانجات صنعتی است. این محصول یک دستگاه مکانیکی محسوب شده و به منظور فشرده سازی هوا و یا گاز مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر صنایع و واحدهای کارگاهی، در مصارف عمومی و خانگی نیز میتوان از این دستگاه استفاده کرد. در حال حاضر تولید کنندگان انواع مختلفی از این سیستمها را طراحی و تولید کرده و در اختیار متقاضیان قرار میدهند. هر کدام از دستگاههای ساخته شده توسط تولید کنندگان از ویژگیهای خاص خود برخوردار شدهاند و قدرت تراکم، حجم فشرده سازی هوا و نحوه عملکرد آنها با یکدیگر فرق میکند.
در این مقاله به این پرسش پاسخ خواهیم داد که کمپرسور هوا چیست و چه ویژگیها و موارد کاربردی دارد. در نهایت نیز نکات خرید این سیستمها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.
کمپرسور هوا چیست؟
کمپرسور هوا یا باد به دستگاهی گفته میشود که میتواند هوای فشرده ایجاد کند و از این طریق قدرت و نیروی مورد نیاز را در اختیار تجهیزات گوناگون صنعتی قرار دهد. در واقع و با کمک یک کمپرسور اویل فری یا کمپرسور بدون روغن حجم هوا فشرده شده و کاهش پیدا میکند تا فشار و دمای آن افزایش یابد.
صنایع گوناگون به دلیل نقش موثر این دستگاه در پیشبرد اهداف خود از این سیستمهای مکانیکی استفادههای فراوانی به عمل میآورند. این دستگاهها از بهرهوری بالایی هم برخوردار شدهاند و میتوانند با کمک انرژی مکانیکی گاز را به درون خود مکش کنند. سپس آن را فشرده ساخته و متراکم نمایند تا دمای هوا افزایش پیدا کند.
پیش از اینکه گاز متراکم و فشرده شده از این سیستم خارج گردد بخش خنک کننده دمای آن را کاهش میدهد. به بیان دیگر این دستگاه قادر است با کمک بخشها و قطعات به کار رفته در ساختار خود از قبیل موتور دیزلی یا بنزینی و..... نیرو را به انرژی بالقوه و ذخیره شده در هوای تحت فشار تبدیل ساخته و با حبس کردن هوا درون یک محفظه خاص و سپس فشار دادن آن کار کند.
انواع کمپرسور هوا
با مراجعه به وب سایت شرکت هوا تجهیز پیشرو به آدرس اینترنتیhavatajhiz.com انواع مختلف کمپرسور هوا، کمپرسور ۴۰ بار، کمپرسور ۲۰ بار و.... را مشاهده خواهید کرد که میتوانید بر اساس نوع مصارف و نیازهای خود محصول مناسب را برای خرید انتخاب کنید.
به طور کلی این سیستمها را میتوان بر اساس عواملی از قبیل شیوه انتقال انرژی در انواع کمپرسورهای داینامیک و جابجایی مثبت دستهبندی کرد. این دستگاهها به لحاظ قدرت و توان کاری و از سوی دیگر شیوه عملکرد با یکدیگر اختلافاتی دارند.
برای نمونه دستگاههایی که به صورت جابجایی مثبت فعالیت میکنند فرایند فشرده سازی هوا را به شکل متناوب به سرانجام میرسانند. در حالی که کمپرسورهای داینامیک باید همین اقدام را به صورت مداوم انجام دهند. در ادامه به شرح بیشتری در زمینه انواع کمپرسور هوا خواهیم پرداخت و دو نمونه از پرکاربردترین این سیستمها را معرفی خواهیم کرد.
کمپرسور پیستونی
کمپرسور پیستونی یکی از بهترین و با کیفیتترین محصولات عرضه شده در وب سایت شرکت هوا تجهیز پیشرو است که به آن کمپرسور باد رفت و برگشتی و یا برگشت پذیر نیز گفته میشود.
این دستگاه برای فشرده سازی هوا از قطعهای به نام پیستون کمک میگیرد و قادر است با کمک پیستونهای کنترل شده و توسط یک میل لنگ گاز را به فشار بالا تبدیل نماید. به همین دلیل قابل کاربرد در سایتهای کوچکتر است.
به بیان سادهتر شما نمیتوانید از این دستگاه برای استفاده مداوم کمک بگیرید. کمپرسورهای پیستونی تک مرحلهای و یا دو مرحلهای هستند. در کمپرسور هوای سیلندر پیستونی از نوع تک مرحلهای، عملیات تراکم و فشرده سازی هوا تنها یک بار انجام میشود و فشار به دست آمده توسط این سیستم نهایتاً ۸ بار است.
در حالی که در نوع دو مرحلهای، عملیات تراکم دو بار انجام شده و فشار کمپرسور چیزی معادل ۱۰ بار خواهد بود. کمپرسورهای پیستونی را میتوانید در مدل کمپرسور اویل فری و روغنی انتخاب و خریداری کرده و از آنها در صنایع و مصارفی از قبیل پالایشگاههای نفت، صنعت ساخت اتومبیل، صنایع شیمیایی و.... استفاده کنید.
کمپرسور اسکرو
به کمپرسور باد اسکرو کمپرسور دوار نیز گفته میشود و تولید کنندگان آن را در مدلهای روغنی و اویل فری فراهم میسازند. در کمپرسور باد اسکرو در نوع روغنی، تزریق روغن به هوا و در واقع چرب نمودن آن کمک میکند تا قطعات کمتر دچار آسیب و استهلاک شوند و به این ترتیب دستگاه مورد نظر عمر مفید و ماندگاری بالاتری به دست آورد.
از سوی دیگر نمونه بدون روغن این تجهیزات هوایی بسیار تمیز ارائه خواهد داد و لذا تامین کننده نیازهای اصلی برخی از صنایع و صاحبان کسب و کارها خواهد بود. به طور کلی فرایند فشرده سازی هوا در کمپرسورهای اسکرو یا دوار از طریق روترهای به کار رفته در ساختار این محصولات انجام میشود.
این سیستم میتواند هوای فشرده را با توانایی بسیار بالایی به وجود آورد و از سوی دیگر میزان مصرف آن کم است. به همین دلیل میتوانید از آن در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و.... استفاده کنید. کمپرسورهای دوار یا اسکرو از دو ردیف پیچ داخلی به وجود آمدهاند.
این دو پیچ میتوانند در جهت مخالف یکدیگر چرخیده و به این ترتیب هوا را مهار سازند. سپس به فشرده سازی آن دست بزنند. از این کمپرسور میتوانید به شکل مداوم استفاده کنید.
هرچند این دو مدل کمپرسور هوا موارد کاربرد فراوانی را به خود اختصاص داده و در بازار و در میان مصرف کنندگان بیشتر شناخته شده و محبوبند، با این حال این سیستمها را میتوان در دستهبندیهای کوچکتر و جزئیتری نیز جای داد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمپرسور هوای پنوماتیکی
این محصولات نوع ویژهای از کمپرسورهای هوای فشرده هستند که با استفاده از آنها نیروی مورد نیاز برای ابزارها و تجهیزات بادی یا پنوماتیکی فراهم میشود.
کمپرسور هوا سایلنت
به کمپرسور هوای سایلنت، کمپرسور بدون صدا نیز گفته میشود. چراکه این محصول قادر است صدای بسیار کمی در محدوده ۴۰ تا ۹۰ دسی بل تولید کند.
این سیستمها به گونهای طراحی و تولید شدهاند که قطعات آنها اصطکاک بسیار کمی را تجربه کرده و نویز بسیار کمی را به وجود میآورند و میزان ضربات آنها نیز اندک و محدود است.
کمپرسور هوا دیافراگمی
این نوع کمپرسور هوا را برای فشرده سازی گازهایی از قبیل هلیوم، متان، هیدروژن، نیتروژن و آرگون مورد استفاده قرار میدهند. این محصول فشاری برابر با ۱۰۰ بار داشته و ظرفیت آن هم معادل ۴۰۰ متر مکعب بر ساعت است.
موارد کاربرد و مصارف کمپرسور باد
فرقی نمیکند که کمپرسور اویل فری و کمپرسور بدون روغن را برای خرید از مجموعه هوا تجهیز پیشرو در نظر گرفته باشید یا بخواهید کمپرسور ۴۰ بار و یا ۲۰ بار را انتخاب و خریداری کنید. در هر صورت میتوانید با کمک آنها هوا و یا گاز فشرده صنایع بسیار زیادی را فراهم سازید.
از مهمترین مصارف این دستگاهها میتوان به صنعت معدن، صنعت چوب و مبلمان سازی، صنعت ساخت خودرو، صنعت حمل و نقل، پالایشگاههای نفت و گاز و.... اشاره کرد. این دستگاهها میتوانند در اقداماتی از قبیل پنچرگیری نیز به کمک شما بیایند و یا هوا را برای پر کردن لاستیک، اسباب بازیهای بادی و.... تامین کنند.
فراهم ساختن برق مورد نیاز برای ابزارها و تجهیزات شما از دیگر مصارف و موارد کاربرد این سیستمها است. کمپرسورهای هوا میتوانند در پروژههای ساختمانی نیز شما را همراهی نمایند و برای انجام فعالیتهایی از قبیل رنگ آمیزی مورد استفاده قرار بگیرند.
از کمپرسور هوا در صنعت هواپیمایی نیز استفاده شده و از طریق آن هوای فشرده موتور توربین تغذیه و تامین میگردد. در مواقعی هم که قصد دارند هوای فشرده با فشار بالا ایجاد کرده و سیلندرهای گاز را پر کنند از این سیستمها کمک میگیرند و یا با استفاده از آنها هوای مورد نیاز برای غواصی را تامین مینمایند.
این محصولات برای جداسازی مواد اضافی مانند سند بلاست نیز کاربرد داشته و یا میتوانند با کمک آنها قطعات و سیالاتی مانند رنگ پاش را جابجا کنند. از کمپرسور هوا به منظور خنک سازی اجزا ماشین آلات طی فرایند ساخت محصولات نیز استفاده کرده و یا آنها را در حوزه درمان و برای دستگاههایی مانند سیستمهای برش و یا دریلهای جراحی به کار میگیرند.
دستگاه کمپرسور هوای غیر صنعتی در مصارف عمومی و خانگی کاربرد دارد. در این مصارف با کمک این محصولات میتوانند توپ، تایر، تشک بادی و..... را باد کنند.
از آنجایی که این محصولات در صنایع زیادی مورد استفاده قرار میگیرند و ویژگیها و مشخصات گوناگونی هم دارند بهتر است پیش از اقدام به خرید در ابتدا نوع صنعت و کسب و کار و نیازهای خود را در نظر بگیرید و نیاز هوای خود را محاسبه و مشخص سازید.
نیاز هوای فشرده در واقع مشخص کننده میزان اسب بخار موتور این سیستمها خواهد بود. سپس این محصولات را با مراجعه به فروشگاهها و واحدهای عرضه کننده معتبر و با تجربه بالا به همراه گارانتی و خدمات پس از فروش مناسب خریداری کنید.
بررسی قیمت کمپرسور هوا
در حال حاضر میزان استقبال از محصولات شرکت هوا تجهیز پیشرو با افزایش قابل توجهی روبرو شده و بسیاری از افراد فعال در صنایع مختلف از محصولات ما کمک میگیرند. افرادی که قصد دارند این سیستمها را برای خرید انتخاب کنند به نکات زیادی توجه میکنند و موارد متعددی را بررسی مینمایند.
یکی از مهمترین نکات مد نظر خریداران، بررسی قیمت کمپرسور هوا یا باد است. لازم است بدانید که قیمت این محصولات یک نرخ ثابت و قطعی نبوده و نمیتوان برای آن رقم دقیقی در نظر گرفت.
پس برای محاسبه قیمت و برآورد هزینه قابل پرداخت برای خرید این سیستمها باید به چند عامل و یا فاکتور مهم دقت داشته باشید که یکی از اصلیترین آنها نوع محصول مورد نظر است. در حال حاضر کمپرسورهای هوا در مقیاسهای مختلفی ساخته میشوند و نمونههای بسیار بزرگ صنعتی تا مدلهای کوچک و قابل حمل دارند تا بتوانند نیازهای متنوع کاربران و صاحبان صنایع گوناگون را پاسخ دهند.
برای خرید هر کدام از این مدلها باید هزینه متفاوتی پرداخت شود. از سوی دیگر و به دلیل مصارف فراوان این سیستمها، تولید کنندگان و شرکتهای گوناگونی هم دست به کار شده و به طراحی و تولید آنها دست میزنند. هر کدام از برندها و شرکتهای سازنده ویژگیهای خاصی را برای این دستگاهها در نظر میگیرند و آنها را با کیفیتهای مختلف روانه بازار مصرف میسازند.
بر این اساس قیمت کمپرسور هوا نیز تغییر خواهد کرد. در حالت معمول برندهای صاحب نام و با تجربه و اعتبار بالاتر محصولات خود را با قیمت بیشتری به فروش میرسانند. قیمت کمپرسور باد بر اساس میزان ظرفیت محصول نیز متفاوت خواهد بود و انتخاب ظرفیت مناسب نیز به مصارف شما بستگی دارد.
نکات خرید کمپرسور هوا
پیش از خرید کمپرسور هوا برای مصارف مد نظر خود علاوه بر بررسی قیمت و هزینه این محصول، باید به نکات دیگری نیز دقت داشته باشید تا از سیستم خریداری شده استفاده بهتر و موثرتری به عمل آورید. یکی از مهمترین نکات توجه به سایز مخزن کمپرسور متناسب با مکان و نوع فعالیت مد نظر شما است.
به این نکته توجه داشته باشید که دستگاههای با سایز مخزن بزرگتر میتوانند باد بیشتری را در خود ذخیره و نگهداری کنند. همین عامل نیز باعث میشود فشار کمتری به موتور دستگاه و پمپ آن وارد گردد. در واقع با انتخاب و خرید کمپرسور هوا با سایز مخزن مناسب به افزایش دوام و عمر آن کمک خواهید کرد.
نکته دیگری که باید پیش از خرید کمپرسور باد به آن توجه کنید ولتاژ و آمپر مورد نیاز برای فعالیت این سیستم است. حواستان باشد که سیستمهای صنعتی و بزرگتر در حالت معمول با برق سه فاز کار میکنند و به منبع برق نیاز دارند. پس باید پیش از نصب و بهرهبرداری از آنها به این نکات توجه داشته باشید.
پیش از خرید کمپرسور هوا در نظر گرفتن قدرت موتور این سیستمها نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. دستگاههای با موتور بزرگتر میتوانند باد را با سرعت بیشتری ذخیره سازی کرده و از سوی دیگر جریان باد را در سطح بالاتری ثابت نگه دارند. در صورتی که موتورهای کوچکتر از این قابلیتها برخوردار نشدهاند.
یکی دیگر از نکاتی که باید پیش از خرید کمپرسور هوا به آن توجه داشته باشید دوره کاری محصول مورد نظر است که در واقع نشان دهنده توانایی موتور بوده و مدت زمان کارکرد دستگاه را مشخص میسازد. از طریق این فاکتور میزان استراحت سیستم نیز تعیین میگردد.